МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА

Radio G

Gostivar

Денес е Ѓурѓовден, православните го слават Свети Ѓорѓи

Објавено на: 06.05.2022 во 06:56

Гостивар, 6 мај 2022   Денес во православието и во другите култури и религии се одбележува Ѓурѓовден, а според многу од денес почнува пролетта.

Според народните обичаи, Ѓурѓовден е празник што се однесува на здравјето на домаќинството, брак и женидба на млади луѓе, плодност на стоката и добри поседи.

На 6 мај, православната црква и верниците го слават Свети Ѓeорѓи, еден од деветте великомаченици и први маченици за христијанската вера.

Обичаите на Ѓурѓовден налгаат плетење венци од билки, миење со цвеќиња, капење во река и слично. На некои места, вообичаено е да се украсува со зеленило на Ѓурѓовден пред зори, и да се оди во природа (по билки).

Се верува дека капењето и миењето со вода на Ѓурѓовден во раните зори гарантира здравје во текот на целата година, а се бања на денот на празникот, пред изгрејсонце.

Празникот Свети Ѓeорѓи е една од најчестите прослави на православните, Ѓурѓовден и се смета за граница помеѓу зимата и летото.

На овој ден, црквата го одбележува погубувањето на Свети Ѓeорѓи, што се случило на 23 април 303 година. Свети Ѓeорѓи е претставен на иконите, на коњ и со копје го пробива страшениот змеј. Се верува дека Свети Ѓeорѓи му нанел смртоносен удар на „паганизмот“ со неговото мачеништво, а обедата што ја извојувал над змејот веројатно значи запирање на прогонот на христијаните што го вршел императорот Константин.