Денес е денот на сопружниците и на оние кои се во врска

Гостивар, 26 јануари 2023   Освен Денот на вљубените (Св.Валентин), ова е единствениот празник во светот кој има за цел да ги поттикне луѓето да им кажат на своите сопружници колку се сакани, почитувани и ценети.

Иако Меѓународниот ден на сопружниците се однесува само на брачни парови, во денешно време овој ден може да се поврзе и со многу луѓе кои не се во брак. Потеклото на Националниот ден на сопружниците сè уште е непознато. Се верува дека датира од воспоставувањето на Денот на воениот сопружник, кој настанал во 1984 година. Денот се слави како национален празник на 26-ти јануари официјално во САД и Велика Британија, но го слават и многу други земји.

Одбележувањето на Меѓународниот ден на сопружникот е одличен начин повторно да се поврзете со вашиот сопружник и да ја одржите таа искра жива. На крајот на краиштата, студиите покажаа дека паровите кои одвојуваат време надвор од работните обврски за да го поминат со своите сопружници имаат поголема веројатност да останат во брак подолго.

Коментарите се затворени.