Излезе од печат заедничката поетска збирка „Литературни искри ”

Гостивар, 18 мај 2024 –  Во пресрет од одржувањето на 11-тото издание на Меѓународниот поетски фестивал „Литературни искри”, излезе од печат заедничката поетска збирка со авторите учесници на конкурсот. Во неа се сместени 56 автори со по едно дело, кои според оценувањата на жири комисијата. Годинава, на единаесетотто издание на фестивалот во конкуренција влегоа 149 регуларни пријави во двете возрасни категории.

Од песните кои ги прочита и оцени жири-комисијата, се издвоија 12 највисоко оценети автори од кои на шест ќе им бидат доделени награди.

– Со благодарност и пожелание да ја слават, но и читаат поезијата, во оваа збирка ви отвораме срдечен простор за прочит на сите автори што ги споделија со нас нивните искрени интимни поетски, истакнува претседателката на жири комисијата д-р Наташа Сарџоска во освртот за збирката.

Во оваа збирка има автори од Хрватска, Србија, Романија, Словенија, Албанија и Црна Гора, Босна и Херцеговина сите на нивниотм ајчин јазик и во превод на македонски јазик. Организаторот и проектен координаторот на фестивалот, Слаѓана Брезовска, информираше дека подготовките за реализација на единаесеттото фестивалско издание се при крај. Таа упати отворена покана до сите љубители на пишаниот збор на 24 мај Центарот за култура „АСНОМ“ во Гостивар да присуствуваат на претставувањето на финалистите промоцијата на заедничката поетска збирка.

– И покрај оскудните финансиски средства успеваме да ја продолжиме традицијата со издавање на уште една во низата изданија заеднички поетски збирки со нови 56 драгоцености кои ја збогатуваат македонската и балканската поетска ризница, Брезовска.

Традиционалната поетска литературна манифестација Меѓународен поетски фестивал „Литературни Искри”, Гостивар се организира по повод Државниот празник 24-ти Мај во чест на сесловенските просветители Кирил и Методиј по единаесетти пат.

Коментарите се затворени.