Таравари започна нов мандат, формиран новиот Совет на општина Гостивар

Гостивар, 8 ноември 2021 Со врачувањето на уверенијата на избраниот градоначалник, членовите на советот на општина Гостивар и одржувањето на конститутивната седница, денес е означен почетокот со работата на новата локалната самоуправа.

На пригодна церемонија, Општинската изборна комисија на Гостивар претпладнево ги врачи уверението за нов четиригодишен мандат на Арбен Таравари за градоначалник и уверенијата на членовите на општинскиот Совет според остварените резултатите од Локалните избори 2021.

По преземањето на уверенијата беше организирана и конститутивната седница. Со неа раководеше највозарсниот Дашмир Арифи и спопред дневниот ред беа верификувани мандатите на присутните 29 членови од вкупно 31 член, кои ги потпишаа свечените изјави. По верификацијата на мандатите, беа формирани и две комисии во состав на советот.

Според претходно постигнатиот договор мнозинство во советот имаат коалицијата Алијанса за албанците-Алтернатива (10), ВМРО-ДПМНЕ (4), Демократска партија на турците во Македонија (3), Демократски сили на ромите (1) и Беса (1), кои ќе даваат поддршка на градоначалникот. Опозициски ќе делуваат ДУИ со 9 и СДСМ со три советници.

Според дискусиите и најавата, претседателот на советот и членовите на останатите комисии ќе бидат избрани на првата наредна седница.

Членови на новиот состав на советот се:

 1. Ваљбон Лимани
 2. Беса Муареми
 3. Аљуш Алији
 4. Сеаре Џафери
 5. Агим Зибери
 6. Мизаќете Јашари
 7. Телат Фетаи
 8. Зулфи Адеми
 9. Сара Ислами
 10. Намик Дурмиши
 11. Африм Аручи
 12. Себаете Зенку
 13. Халим Зеќири
 14. Вјолца Бафтију-Зулбеари
 15. Лек Далипи
 16. Теута Минахи
 17. Гајур Сејдини
 18. Алтина Асани
 19. Азис Даути
 20. Гоце Димовски
 21. Зоран Наумоски
 22. Анета Ќироска
 23. Александар Нанковски
 24. Станиша Матески
 25. Ема Нешковска
 26. Рената Дуцеска
 27. Ерсин Ќерала
 28. Раиф Раифи
 29. Ганимет Мељами
 30. Дашмир Арифи
 31. Фирдауз Ајдари

Коментарите се затворени.