Утре во Гостивар детски фестивал „Јаболчиња“

Гостивар, 9 јуни 2024 – Утре (понеделник 10 јуни) ќе биде празник за љубителите на детската музика. Во центарот за култура „АСНОМ“ ќе настапат овогодишните учесници на фестивалот за дестска забавна музика „Јаболчиња“

– Гостиварци за прв пат ќе имаат можност да слушнат музички содржини отпеани од дечиња од Тетово, Гостивар, Скопје и Македонски Брод. На фестивалот ќе се изведат 14 песнички со детски, родољубиви и мистични содржини, вели уметничкиот директор и композитор Никола Димовски-Т’мница.

 

Текстовите и некои од композициите ги напиша Слободанка Ничевска виолинист во МОБ. Еден од текстовите кои ќе се пеат е дело на Драган Матески.

Овогодишниот избор на песни се дело на (композиција и аранжман) Никола Димовски-Т’мница од Тетово, кој раководи со фестивалот речиси три децении.

Фестивалот започнува во 13:00 часот. Влезниците може да се купат во книжарниците „Култура-Гост“ и сендвичарницата „Смајл“.

Песните ќе ги отпеат младите таленти:

Јана Јанкулоски – Прваче маче

Лука Мартиноски – Коли и мотори

Ана Вероника Никодиновска – Мојата фамилија

Иван и Петар Наумовски – Пекари

Ема Тодороска – Брза географија

Ана Марија Тасевски – Маче

Ведран Илиевски – Мојата симпатија

Ива Драгановска – Пат околу светот

Мирослава Димковска – Најдобри другарки

Мила Мишовска – Ирис

Зорана Г рујеска – Прва љубов

Јана Г авровска – Ајде да се дружиме

Антонија Смилкоска – Македонија

Нина Ничевска – Мистерија.

 

Коментарите се затворени.